14. helmikuuta 2015

Työmatkapiirakka


Työmatkat on ihan huippuja.
Työmatkat tarkoittavat tekosyytä nähdä kaukana asuvia ystäviä.
Eikä siis todellakaan ole väliä onko kyseessä oma vai puolison työmatka!

Tällä kertaa puolison korjatessa kaupunkimme reistailevia laitteita,
istuin minä kauniimman osapuolen kanssa kahville
sekä maistelemaan aamulla pyöräyttämääni vuohenjuusto-punajuuripiirakkaa.

Ystävät ovat myöskin aivan loistava tekosyy leivoskella ja kokeilla uusia reseptejä.
(Erikoisimmatkin kokeilut yleensä häviävät murusia myöten,
vaikka itse ei olisikaan ollut täysin tyytyväinen lopputulokseen.)
Tällä kertaa tosin onnistui piirakointi sen verran hyvin,
että lupauduin paljastamaan piirakkani kaikelle kansalle.


Vuohenjuusto-punajuuripiirakka

Pohja:
4dl jauhoja
150g pehmeää voita
3tl ruokosokeria
1/2tl ruususuolaa
1 muna

Täyte:
4kpl (500g) punajuuria
1 sipuli
timjamia
mustapippuria
siirappia
yrttisuolaa

2 munaa
n.2dl kermaa
1 pieni puska tuoretta persiljaa
merisuolaa
mustapippuria

180g vuohenjuustoa

pinaatinlehtiä/rucolaa

Muutama huomio tarveaineista.
Jauhoina käytin vehnäjauhoja, mutten nää miksei voisi käyttää vaikka ruisjauhoja. Tulisi ainakin terveellisempi ja antaisi oman lisämakunsa. Tiedän myös käyttäneeni kolmea eri suolalaatua. Tämä vain sen takia, että halusin kokeilla ruususuolaa, jota sattu kaapista löytymään, pidän yrittisuolan antamasta mausta ja merisuola sattui olemaan pöydällä myllyssä mistä sitä lisäsin. Mustapippuri on myöskin myllystä rouhittua.

Itse piirakointi sujui näin.
Ensinnä sekoitin pohjan kuivat aineet kulhossa ja nypin sekaan pehmeän voin. Viimeisenä nypin vielä munan sinne sekaan. Tässä ei pidä vaivailla liikaa, kun taikinan on tarkoitus olla murumaista. Voitelin piirakkavuoan voilla ja painelin taikinan siihen niin, että nousi hieman reunoilta. Esipaistoin pohjan uunin keskitasolla
175 asteessa 20 minuuttia. Annoin jäähtyä.

Silppusin sipulin ja raastoin punajuuret raastimen karkeammalla puolella. Kuullotin voissa pannulla kunnes hieman pehmenivät (10min?) ja maustelin samalla timjamilla, yrttisuolalla, pippurilla ja siirapilla. Annoin jäähtyä.

Vatkasin munat ja kerman sekaisin ja silppusin sekaan persiljan sekä maustoin suolalla ja pippurilla. Kermaa laitoin hieman alle 2dl sillä muutoin olisi loppunut piirasvuoasta reunat kesken. Eli kandee olla tarkkana vuoka valinnan ja nesteen määrän kanssa.

Tasoittelin jäähtyneen punajuuri-sipuliseoksen piirakkapohjan päälle. Leikkasin vuohenjuuston ohuiksi viipaleiksi ja asettelin ne punajuurien päälle.
Lopuksi kaadoin tasaisesti kerma-munaseoksen kaiken päälle ja
levittelin sormin persiljan palat pitkin piirakkaa.
Paistoin uunin keskitasolla 175 asteessa 20-30min.

Tarjosin lämpimänä tuoreiden pinaatinlehtien (tai rucolan) kanssa.

Bon Appétit!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti